We hoeven het wellicht niet te zeggen dat we als mensen op tal van uiteenlopende manieren geconfronteerd kunnen worden met een schadegeval. Schade kan in de praktijk zowel thuis als op bijvoorbeeld het werk op heel wat verschillende manieren voorkomen. Om de gevolgen van dergelijke schade te verzekeren is het mogelijk om ervoor te kiezen om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Veel mensen stellen zich daarbij de vraag of deze verzekering nu al dan niet wettelijk verplicht is evenals waar ze nu allemaal exact rekening mee dienen te houden. Wij hebben dit allemaal voor je uitgezocht en hebben de resultaten van dat onderzoek hier op deze pagina voor je op een rijtje gezet.
Geldt er een verplichting voor de aansprakelijkheidsverzekering?
Er wordt wel eens gezegd dat de aansprakelijkheidsverzekering een verzekering is die bij wet is verplicht. Dat is niet correct. Deze verwarring is ontstaan omwille van het feit dat ervoor één type aansprakelijkheidsverzekering wel een wettelijke verplicht geldt voor consumenten. Het gaat hierbij natuurlijk om de alom bekende WA-verzekering. Dit type van autoverzekering wordt verplicht omdat men ervoor wil zorgen dat elke deelnemer aan het verkeer in bijvoorbeeld Nederland is verzekerd tegen onopzettelijk veroorzaakte schade aan diens voertuig door derden. Dat was vroeger niet het geval en toen is duidelijk geworden dat dit best wat problemen met zich meebrengt wanneer er zich een ongeval had voorgedaan.
De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is dus niet wettelijk verplicht. Betekent dat ook meteen dat je deze niet hoeft af te sluiten? Ja en neen. Verplicht is het dus niet, maar het is wel ongelofelijk sterk aan te raden. Veel mensen denken dat ze, wanneer ze maar voorzichtig zijn, niet met situaties geconfronteerd zullen worden waarin ze hoge kosten aangerekend kunnen krijgen voor bepaalde geleden schade door derden. Een ongeluk schuilt echter in een klein hoekje. Bovendien is het best mogelijk dat jij niet zelf verantwoordelijk bent voor de schade, maar bijvoorbeeld wel één van de leden van het gezin. Ook in dat geval kan je echter te maken krijgen met zeer stevige kosten die je niet zomaar zou kunnen of willen betalen. De aansprakelijkheidsverzekering kan in dergelijke gevallen tussenkomst bieden.
Uit welke dekkingen bestaat de aansprakelijkheidsverzekering?
Ondertussen weet je dus dat de aansprakelijkheidsverzekering geen wettelijk verplichte verzekering is. Dat is belangrijk om te weten. Toch is het zo dat bijzonder veel mensen er zeer doelbewust voor kiezen om deze verzekering af te sluiten. Dat is natuurlijk het gevolg van het feit dat men niet tegen vervelende verrassingen aan wil lopen wanneer er zich bijvoorbeeld onverhoopt een schadegeval voordoet. In ieder geval, indien je zo’n aansprakelijkheidsverzekering gaat afsluiten zal je vanaf het begin kunnen vaststellen dat deze bestaat uit twee verschillende soorten dekkingen. Het gaat hierbij concreet om de volgende:
- De schuldaansprakelijkheid;
- De risicoaansprakelijkheid;
Voor wat de schuldaansprakelijkheid betreft gaat het hierbij om de dekking die alles omvat van schade die je zelf hebt veroorzaakt. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaat om een winkelruit die breekt omdat je er je fiets tegenaan hebt gezet. De tweede dekking is de risicoaansprakelijkheid. In dit geval ben je niet zelf de veroorzaker van de schade. Ondanks het feit dat je niet zelf verantwoordelijk bent voor de schade kan ze wel aan jou worden aangerekend. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je huisdier schade veroorzaakt.
3 tips om te besparen op jouw aansprakelijkheidsverzekering
De aansprakelijkheidsverzekering kunnen we gerust bestempelen als één van de belangrijkste verzekeringen die je eigenlijk echt moet afsluiten. Dit ondanks het feit dat er dus geen verplichting voor geldt. Het niet afsluiten van deze verzekering zou er zomaar voor kunnen zorgen dat je op een bepaald ogenblik met een situatie wordt gecreëerd die je ongelofelijk veel geld kan kosten. Niet zelden gaat het hierbij om geld dat de persoon in kwestie gewoon niet heeft. Een dakpan die plots naar beneden valt en ernstige (lichamelijke) schade heeft veroorzaakt kan bijvoorbeeld grote gevolgen hebben. Ook al kan je er niets aan doen, toch zal je voor de geleden schade ten gevolge van deze gevallen dakpan aansprakelijk worden gesteld. Het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering is dus ongelofelijk belangrijk. Door rekening te houden met de onderstaande tips kan je er in ieder geval voor zorgen dat je geen euro teveel hoeft te betalen voor de premie van deze verzekering.
1.) Breng meerdere polissen onder bij dezelfde verzekeraar
Besparen op je aansprakelijkheidsverzekering is natuurlijk nog maar één ding. De meeste verzekeringnemers zouden weliswaar graag de periodieke prijs van deze verzekering willen drukken, maar daar staat tegenover dat ze liever niet willen inboeten op vlak van dekkingen. Dat is natuurlijk lastig, maar niet geheel onmogelijk. Meerdere polissen onderbrengen bij dezelfde verzekeraar kan je namelijk een zeer interessant financieel voordeel opleveren. Dit zonder dat er daar eigenlijk verder nadelen aan verbonden zijn.
2.) Maak gebruik van een eigen risico
Voor de aansprakelijkheidsverzekering geldt dat er altijd een bepaald eigen risico zal moeten worden betaald. Dat eigen risico kan in het merendeel van de gevallen worden afgestemd op jouw persoonlijke wensen. Wat betekent dat nu precies? Dat je er perfect voor zou kunnen kiezen om dat eigen risico hoger (of lager) uit te laten vallen. Een lager eigen risico staat garant voor een hogere verzekeringspremie. Bij een hoger eigen risico is het tegenovergestelde het geval waardoor je stevig kan besparen op de periodieke kostprijs van je verzekering. Let wel, is er op een bepaald ogenblik sprake van een schadegeval en wordt je daarvoor aansprakelijk gesteld? Dan zal je kunnen vaststellen dat je daarvoor natuurlijk in één klap een veel stevigere prijs zelf zal moeten betalen.
3.) Een vergelijking uitvoeren is altijd interessant
De premie die wordt aangerekend voor de aansprakelijkheidsverzekering is nooit vastgesteld. Dat zorgt ervoor dat het binnen bepaalde limieten altijd de verzekeraar zelf is die zal bepalen welke premie hij of zij voor de verzekering in kwestie in rekening brengt. Dat opent natuurlijk perspectieven. Door een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken, kan je namelijk in een mum van tijd achterhalen welke verzekeraar je de beste prijs voor je aansprakelijkheidsverzekering kan aanbieden. Op deze manier kan je met een beetje geluk een behoorlijk geldbedrag besparen zonder dat je daarvoor moet inleveren op vlak van dekkingen. Op deze manier slaag je erin om twee vliegen in één klap te slaan!