Wel eens van eenanhydriet dekvloer gehoord? Welnu, dat is een gietvloer die gips- of kalk gebonden is en die je aanbrengt op de constructievloer. De dekvloer van anhydriet is dus opgebouwd uit de elementen gips, zand en water.
Een bindmiddel op basis van calciumsulfaat
Laten we eerst maar eens nader ingaan op anhydriet. Dit is een chemisch bindmiddel, een bindmiddel op basis van calciumsulfaat, op basis van gips dus. Dit kan verharden door te reageren met water en zo de toeslagmaterialen als het ware aan elkaar kitten. Wordt een reguliere dekvloer gesmeerd, daar wordt een anhydriet dekvloer gevloeid.
Steeds vaker in showrooms, garages en in nieuwbouwwoningen
In de meeste gevallen kent een anhydriet dekvloer een dikte van tussen de 40 en 50 millimeter. Vanwege de zeer hoge wijze van thermische geleiding, wordt een anhydriet dekvloer niet zelden gebruikt in combinatie met vloerverwarming. Een anhydriet dekvloer zie je daarom ook steeds vaker in bedrijfsgebouwen, in loodsen, showrooms en garages en in nieuwbouwwoningen. Kenmerkend aan dit type dekvloer is dat het met name minder glad en hard is ten opzichte van een zandcementvloer. Dit zorgt aan de andere kant weer voor meer buig- en treksterkte. Bovendien is amper sprake van enige krimp.
De voordelen van het gebruik van een anhydriet dekvloer
Het gebruiken van een dekvloer van anhydriet heeft verschillende voordelen. Neem alleen al het feit dat een standaard cementvloer wat betreft het smeren en aanbrengen altijd een arbeidsintensieve klus is. Omdat dit zo zwaar is, is het gebruiken van een anhydrietvloer (in vloeibare vorm dus) op de constructievloer een veel betere optie. Je verwerkt het heel simpel met een trekker en verdeelt het evenredig over het oppervlak. De vloeibare stof zal zich eveneens vanzelf horizontaal over de vloer uitvlakken.
Houd rekening met water en warmte en je hebt een uitstekende dekvloer
Nadelen? Wat je moet weten is dat een anhydriet dekvloer wat gevoelig is voor vocht. Het eerder genoemde bindmiddel calciumsulfaat is niet bestand tegen de hongerige blootstelling aan vocht. Daarom ook gebruik je een anhydriet dekvloer dus niet in de wasruimte of in de douche. Een ander aspect dat je als nadeel zou kunnen beschouwen is dat een deze dekvloer minder goed bestand is tegen de blootstelling aan langdurige warmte. Bij hitte kan gips zich namelijk ontbinden. Met hitte bedoelen we dan overigens temperaturen die boven de 50 graden Celsius liggen. Het is iets om rekening mee te houden als je vloerverwarming wilt. Laat het water in de leidingen dan in elk geval nooit 50 graden Celsius of warmer worden.
Meer voordelen dan nadelen bij gebruik van een anhydriet dekvloer
In het algemeen wegen de nadelen echter niet op tegen de talloze voordelen die een dergelijke dekvloer ook jou kan bieden. Het is een zeer interessante optie, mits je maar rekening houdt met de factoren water en warmte. Doe je dat, dan is er amper een betere dekvloer te vinden dan die van anhydriet. Laat je informeren door een specialist en kies net als zoveel anderen ook voor deze stoere dekvloer.
Meer informatie over anhydrietvloeren vind je hier.